Kimyasal Peeling

Kimyasal peeling ile ciltte farklı sebeplerle oluşmuş cilt tahribatları ve cilt lekeleri giderilmektedir. Bu yöntemin lekenin derinliğine ve koyuluğuna göre farklı uygulamaları vardır. Daha derin ve koyu olan lekeler için uygulanan kimyasal peeling ile yüzeysel bir leke üzerine uygulanan kimyasal peelingin içeriği de farklıdır. Dr. Buket Yıldırım’ın hastalarının leke derinliğine göre uyguladığı kimyasal peeling uygulamaları detaylı bir şekilde aşağıda anlatılmıştır. Özel kliniğinde uzun zamandır başarılı sonuçlar elde ettiği kimyasal peeling uygulaması ile birçok hastanın cilt problemlerine çözüm bulmuştur.

Yüzeysel Kimyasal Peeling

Yüzeysel kimyasal peelingin içeriğini meyve asitleri oluşturmaktadır. Bitkisel peeling olarak da adlandırdığımız bu uygulamada şeker kamışından alınan glikolik asit, sütteki laktik asit en fazla kullanılan bitkisel asitlerdir. Bu asitlere alfa hidroksi asitleri (AHA) denilmektedir. Bu asitler cildimizin üst tabakasından rahatlıkla geçebilecek kadar küçük moleküllerden oluşmaktadır ama daha derin katmanlara inemedikleri için derinliği fazla olan lekelerde uygulanan bir yöntem değildir. Daha çok yüzeysel lekeler için uygulanmaktadır. Salistik asitler ile uygulanan bir diğer yüzeysel peeling de (BHA) cildin en üst tabakasındaki problemleri ortadan kaldırmaya yöneliktir örneğin sivilce, akne, siyah nokta vs.

Orta Derinlikte Kimyasal Peeling

Kimyasal peelingin bu uygulamasında kullanılan asit içeriği Tricloroasetik asidi (TCA) ile glikolik asididir. Bu uygulamada cildin daha derinine etkili bir tedavi uygulamak mümkündür. Örneğin ter beleri, yağ bezleri ve kıl köklerine etkisi olan bir uygulamadır. Orta derinlikteki kimyasal peeling sayesinde çok derin olmayan kırışıklıklar, ciltte oluşan güneş lekeleri tedavi edilebilmektedir. Bu uygulamadan sonra ciltte kırmızılık oluşur ve daha sonra kahverengiye yakın bir renge dönüşür. Bu renk tonu birkaç gün sonra derinin dökülmesi ile ortadan kalkacaktır. Ortalama 1 haftalık bir iyileşme süreci olan bu uygulamada daha erken iyileşme için cildin temizliğine dikkat edilmelidir.

Derin Kimyasal Peeling

Kimyasal peelingin bu uygulamasında ciltte meydana gelen soyulma diğer uygulamalara nazaran çok daha fazladır. Çünkü derin kimyasal peeling uygulamasında kullanılan içeriğin % 50’sini Tricloroasetik asidi oluşturmaktadır. Diğer içerikler ise bakers, fenol ve jessner’sdir. En etkili yöntem olmasının yanı sıra diğer yöntemlere göre daha ağrılı bir uygulamadır. Bu yüzden uygulama sırasında kişiye lokal anestezi uygulanmaktadır. İşlem sonrasında da devam eden ağrılar için hastanın düzenli bir şekilde ağrı kesici kullanması gerekebilir. Yüzdeki şişliğin kaybolması ortalama 2 hafta kadar bir süreç ister ve 3 ay içerisinde tam bir iyileşme gözlenebilir. Kimyasal peeling uygulamaları arasında en uzun süre etkisini görebileceğiniz uygulama derin kimyasal peelingtir.

Diğer Yazılar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir